Promijeni na naš jezik

NJEMAČKA: Evo kome će još biti isplaćeno 3.000 eura neoporezive premije

Oko 600.000 ljudi u Njemačkoj će otići u mirovinu i ubirati neoporezivu inflacijsku premiju od 3.000 eura, pišu njemački mediji.

Riječ je o umirovljenicima iz javnog sektora. Oni sada profitiraju od kolektivnog sporazuma koji je postignut nedavno između poslodavaca i sindikata u javnom sektoru.

Dogovoreno je povećanje plaća za 5,5 posto od 1. ožujka 2024. godine. Do tada će se postupno isplaćivati ​​neoporeziva inflacijska premija od 3.000 eura. Ova se uredba odnosi i na općinske službenike.

“U tijeku je izrada prijedloga zakona za sustavno kompatibilan prijenos rezultata kolektivnih pregovora od 22. travnja 2023. na državne službenike, suce, vojnike i primatelje mirovina”, navelo je nadležno ministarstvo za njemačke medije.

U prvom krugu isplate vjerojatno će biti isplaćeno 1.240 eura

Prema kolektivnom ugovoru, prva rata od 1.240 eura, trebala bi biti isplaćena u lipnju. U kojim će koracima ostatak novca od 3.000 eura biti isplaćen još se pregovara.

Činjenica je da umirovljenici, koji su ionako u prosjeku financijski bolje stoje od prosječnih umirovljenika, sada primaju i posebne naknade bez poreza. Njemački mediji navode kako se nekome ova mjera može učiniti nepravednom.

Iako će sada mirovine biti povećane i u srpnju, usklađivanje s povećanjem od 4,39 posto (Zapad) i 5,86 posto (Istok) ne nadoknađuje dodatno opterećenje izazvano inflacijom.

U travnju je inflacija bila visokih 7,2 posto.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati