Promijeni na naš jezik

Njemačka ima ogroman problem sa stanovima

NJEMAČKA je suočena s krizom stambene izgradnje koja bi mogla trajati godinama ako se njeni uvjeti ne poboljšaju iz temelja, smatraju njemački ekonomisti i građevinski stručnjaci koje prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Brz rast troškova izgradnje otežao je privatno financiranu stambenu izgradnju koja je mnogim poduzetnicima postala neisplativa. Kako bi se ti troškovi pokrili, najam novog stana po četvornom metru bi trebao iznositi 18 eura, procjenjuje Radna skupina za suvremenu izgradnju (ARGE) sa sjedištem u Kielu. 

Stambena izgradnja u Njemačkoj podijeljena je na socijalno stanovanje, subvencionirano od države, te privatno financirano stanovanje koje bi trebalo biti samoodrživo.

Prema ARGE-u, prosječna cijena izgradnje četvornog metra stambenog prostora – uključujući troškove zemljišta – trenutno iznosi oko 5200 eura. “Gradnja je jednostavno preskupa”, rekao je Ludwig Dorffmeister, stručnjak za građevinu i nekretnine s minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja. 

“U svibnju su cijene gradnje konvencionalnih novih stanova bile 36 posto više nego početkom ljeta 2020.”

Rastuće kamatne stope pogađaju i privatne građevinske i stambene tvrtke. “U mnogim slučajevima one odgađaju projekte jer bi potrebna stanarina financijski preopteretila buduće stanare”, rekao je Dorffmeister.

U međuvremenu vlada od 2022. ozbiljno ograničava subvencije za novogradnju, piše agencija dpa. “Unatoč očekivanim naporima svih uključenih, ne očekujem preokret trenda, već daljnje ozbiljne gubitke na tržištu”, rekao je stručnjak.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati