Promijeni na naš jezik

Njemačka na koljenima, restorani i kafići skraćuju radno vrijeme: ‘Nemamo drugog izbora‘

Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.

Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata, a razlog je jednostavan: nedostatak radne snage, piše Deutsche Welle. Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.

– Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja, priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.

– Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju zavodima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati, kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za praćenje kretanja na tržištu rada.

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

– Godine 2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila, kaže Warden.

Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, piše Deutsche Welle.

– Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Događa se i da zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik, kaže Warden. U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši.

Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.

Izvor: jutarnji.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati