Promijeni na naš jezik

Njemačka odlučila povećati minimalac, ali puno je nezadovoljnih: ‘Ovo nije ništa više od loše šale’

Prvi dio povećanja stupa na snagu u siječnju, a drugi početkom 2025.

Njemačka vlada je u srijedu formalizirala odluku o povećavanju zakonski garantirane minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu. Prvi dio povećanja, na 12,41 eura, stupa na snagu u siječnju, a drugi početkom 2025, piše B92.

Ministar za rad Hubertus Heil je, prema očekivanjima, potpisao uredbu o minimalcu prema lipanjskom prijedlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, prenosi agencija dpa.

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Radnički predstavnici u komisiji su odbacili prijedlog i zahtijevali veće povećanje, ali su bili preglasani.

Povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalne FDP.

Zamjenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audretsch je agenciji dpa rekao da povećanje “nije ništa više od loše šale ” i ocijenio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju više.

On je komisiju kritizirao jer je prvo najavila jednoglasan dogovor, a potom od toga odstupila. Komisiju je prošlog mjeseca istim povodom kritizirao i Scholz, zahtijevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora s konsenzualnom podrškom.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati