Promijeni na naš jezik

Njemačka tek deveta u Europi po kupovnoj moći prosječnog stanovnika

BERLIN – Kupovna moć prosječnog stanovnika Njemačke 2023. godine s 26.271 eurom bila je deveta najjača u Europi, odnosno slabija pozicija nego lani, objavio je u srijedu institut za istraživanje tržišta GfK.

Brojka se odnosi na dohodak po stanovniku nakon poreza i socijalnih naknada, priopćio je Nürnberški institut.

Najveću kupovnu moć imaju stanovnici Lihtenštajna, 68.843 eura, ispred Švicaraca sa 49.592 i Luksemburžana sa 40.931 rvr. Slijede Islanđani, Danci, Irci, Austrijanci i Norvežani.

Prosječna kupovna moć u europskim zemljama ove je godine 17.688 eura.

Najmanje novca za trošenje imaju građani Bjelorusije, Kosova i Ukrajine, nešto manje od 2500 eura.

Stanovnici 42 europske zemlje ove godine ukupno imaju na raspolaganju 12.100 milijardi eura za hranu, stanovanje, usluge, račune, privatno liječenje i mirovine, razna osiguranja, odmore, mobilnost i zabavu.

Prosječna kupovna moć po Europljaninu porasla je od 2022. nominalno za 5,8 posto, ali to neće biti dovoljno da pokrije stvarni pad prihoda zbog inflacije.

Izvor:seebiz.euTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati