Promijeni na naš jezik

Njemačka uvodi radikalna ograničenja brzine u gradovima?

SVE je više gradova u Njemačkoj koji se zalažu za uvođenje radikalnih ograničenja brzine.

Još 2021. godine u Francuskoj je pokrenuta inicijativa za smanjenje ograničenja brzine u gradovima s 50 na 30 km/h. Slična inicijativa postoji i u Njemačkoj, a pokrenuli su je 2021. neki njemački gradovi, kao što su Augsburg, Ulm, Hanover, Leipzig i Freiburg.

Prošlog proljeća se inicijativi pridružio i Berlin. Sada se gotovo svakog radnog dana u projekt uključi jedna općina, izjavio je član inicijative Livable Cities za Süddeutsche Zeitung. Ukupno se do sada inicijativi pridružilo više od 350 gradova, općina i okruga.

Članovi inicijative žale se kako do sada nije bilo volje u saveznom ministarstvu prometa u Berlinu, odnosno bolje rečeno sluha za ovu problematiku, ali se nadaju da će se većim pritiskom javnosti ta situacija ove godine promijeniti. 

Graz prvi u Europi

Prve gradske zone s ograničenjem brzine od 30 km/h uvedene su u Zurichu 1991. godine, dok je Graz bio prvi grad koji je u cjelokupno gradsko područje, osim glavnih prometnica, uveo ograničenje brzine od 30 km/h. Uvođenjem ograničenja na oko 80 posto gradskih prometnica u Grazu je zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća, a drastično je porasla popularnost vožnje bicikala.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati