Promijeni na naš jezik

Njemačke tvrtke su pesimistične u vezi 2024., najgore u građevini i industriji

NJEMAČKE kompanije, koje se mjesecima bore s visokom inflacijom, fluktuacijama cijena energije i geopolitičkim nestabilnostima, prilično su pesimistične u vezi 2024. i ne očekuju oporavak, pokazalo je danas istraživanje njemačkog instituta u koje je Reuters imao uvid.

Prema anketi koju je Njemački ekonomski institut (IW) sa sjedištem u Koelnu proveo među više od 2200 tvrtki, samo 23 posto tvrtki izrazilo je optimizam u vezi iduće godine, dok ih je 35 posto imalo negativna očekivanja. Posebno je pogoršana situacija u građevinskom i industrijskom sektoru, utvrdio je institut.

Samo 20 posto tvrtki očekuje da će u idućoj godini zaposliti više ljudi

Dugom razdoblju otvaranja radnih mjesta u Njemačkoj vjerojatno je zasad došao kraj, a samo 20 posto tvrtki očekuje da će u idućoj godini zaposliti više ljudi, u usporedbi s 35 posto koji očekuju manje zapošljavanja, navodi IW. Istraživanje je signaliziralo “nastavak stanja ekonomskog šoka u Njemačkoj”, a poslovna očekivanja vratila su se na razine zabilježene u jesen 2022. godine.

Snažan porast cijena energije izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, povezano ukupno povećanje cijena, geopolitičke neizvjesnosti i očito slabljenje dinamike svjetskog gospodarstva objašnjavaju gospodarski zastoj u ovoj zemlji, rekao je istraživač instituta Michael Groemling.

36 posto planira manju potrošnju na investicije

Istraživanje je pokazalo i posljedice na investicije budući da tek 27 posto tvrtki iduće godine planira veća ulaganja, dok ih 36 posto planira manju potrošnju na investicije. Također, anketa je istaknula poteškoće u njemačkom industrijskom i građevinskom sektoru. Naime, samo četvrtina industrijskih kompanija očekuje povećanje proizvodnje, nasuprot 38 posto tvrtki koje očekuju pad proizvodnje.

Među građevinskim tvrtkama, pak, tek 13 posto ih očekuje povećanje proizvodnje, dok pad očekuje više od polovine kompanija, odnosno njih 54 posto, pokazalo je istraživanje.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati