Promijeni na naš jezik

NOVA OBVEZA U NJEMAČKOJ: Utjecat će na sve zaposlenike

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obveza bilježenja radnih sati. Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme.

Odluka BAG-a je trenutačno predmet žestoke rasprave u vladi “Semafor” koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsjednik najvišeg njemačkog Radnog suda Inken Gallner u utorak je u Erfurtu opravdao obvezu poslodavaca da sustavno evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenika,  tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Europski sud pravde (EuGH)

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG imati dalekosežne učinke na modele radnog vremena temeljene na povjerenju koji su se prakticirali tisuće puta u poslovanju i administraciji sve do mobilnog rada i kućnog ureda.

Svojom ključnom odlukom, Savezni radni sud pokrenuo je raspravu o promjeni njemačkog Zakona o radnom vremenu. Savezna vlada još uvijek radi na prijenosu zahtjeva EuGH-a iz 2019. za uvođenje objektivnog, pouzdanog i dostupnog bilježenja radnog vremena u njemački zakon.

Inken Gallne, predsjedavajući sudac Prvog senata, pozvao se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sustav kojim se mogu bilježiti odrađeni sati zaposlenika.

– Ako njemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Europskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena, rekao je Gallne.

Izvor: Fenix-magazin / Marijana DokozaTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati