Promijeni na naš jezik

Nova pravila: Poslodavci će uskoro u svim oglasima za posao morati objaviti raspon plaće

Umjesto navođenja da se radi o ‘konkurentnoj‘ ili ‘atraktivnoj‘ plaći, poslodavci će morati navoditi konkretne platne razrede za oglašeno radno mjesto. Dosad takva zakonska obveza nije postojala.

Poslodavci će biti zakonski obvezni objaviti platne razrede u oglasu za posao u sklopu nastojanja da se smanji razlika u plaćama između spolova. Mnogi poslodavci trenutačno izbjegavaju navesti stope plaća za poslove i umjesto toga koriste izraze poput ‘ovisno o iskustvu‘ ili ‘konkurentna plaća‘, piše Business Post. Nije novost da žene za istu poziciju dobivaju manju plaću od muških kolega pa će nova pravila transparentnosti Europske unije nastojati eliminirati rodni jaz u plaćama.

Dogovor o novim pravilima postignut je između Europskog parlamenta i Vijeća o Direktivi o mjerama transparentnosti plaća još u prosincu 2022., a inicijativa je bila važan element političkih smjernica predsjednice Ursule von der Leyen, navodi Europska komisija.

– Krajnje je vrijeme da i žene i muškarci budu osnaženi da traže svoja prava. Sve radnike i one koji traže posao želimo osnažiti za traženje poštene plaće i upoznavanje i traženje svojih prava. To je i razlog zašto poslodavci moraju postati transparentniji u pogledu svojih politika plaća. Nema više dvostrukih standarda, nema više izgovora”, rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourová.

Mjere transparentnosti plaćanja:

Transparentnost plaća za one koji traže posao

Odnosno, poslodavci će morati dati informacije o početnoj razini plaće ili njezinom rasponu u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao. Poslodavcima neće biti dopušteno pitati buduće radnike o njihovoj povijesti plaća.

Pravo na informaciju za zaposlenike

Zaposlenici će imati pravo od poslodavca zatražiti podatke o pojedinačnoj visini plaće i prosječnoj plaći prema spolu za kategorije radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti. To pravo će postojati za sve zaposlenike, bez obzira na veličinu poduzeća.

Izvještavanje o jazu u plaćama između spolova

 Poslodavci s najmanje 100 zaposlenih morat će objaviti podatke o jazu u plaćama između radnica i radnika. U prvoj fazi poslodavci s najmanje 250 zaposlenih podnosit će izvješća svake godine, a poslodavci s između 150 i 249 zaposlenih svake treće godine. Od pete godine nakon preuzimanja Direktive, poslodavci koji imaju između 100 i 149 zaposlenih također će morati podnositi izvješća svake treće godine.

Zajednička procjena plaća

 Ako izvješćivanje o plaćama otkrije razliku u plaćama između spolova od najmanje 5% i kada poslodavac ne može opravdati razliku na temelju objektivnih rodno neutralnih čimbenika, poslodavci će morati provesti procjenu plaća, u suradnji s predstavnicima radnika.

Prema nadolazećoj Direktivi postoji nekoliko načina da se održi pravedan sustav plaćanja, odnosno ravnopravnost. Tako radnici koji su pretrpjeli diskriminaciju na temelju spola mogu dobiti naknadu, uključujući puni povrat zaostalih plaća i povezanih bonusa. Također, ako poslodavac nije ispunio svoje obveze transparentnosti, na poslodavcu je, a ne na radniku, da dokaže da nije bilo diskriminacije u plaćanju.

Uz to, sankcije će uključivati novčane kazne, kako bi spriječili jaz u plaćama muškaraca i žena. Države članice trebale bi utvrditi posebne kazne za kršenje pravila o jednakim plaćama, uključujući novčane kazne. A tijela za jednakost i predstavnici radnika mogu djelovati u pravnim ili upravnim postupcima u ime radnika.

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament i Vijeće sada podliježe službenom odobrenju suzakonodavaca. Nakon dogovora, Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu, a države članice će morati prenijeti nove elemente Direktive u nacionalno pravo u roku od tri godine.

Izvor: lidermedia.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati