Promijeni na naš jezik

Novi trend među radnicima u Njemačkoj: Jedna stvar isplati im se više od nekih poslova

Bivši radnik, u dobi srednjih 30-ih godina, radio je kao skladištar u tvrtki devet mjeseci i zarađivao 14 eura po satu.

U nedavnom razgovoru s medijima šef poznate tvrtke u Njemačkoj Horst Kottmeyer, iznio je svoju zabrinutost zbog sve raširenijeg trenda među radnicima u Njemačkoj.

Kottmeyer je otkrio da je jedan od njegovih zaposlenika, sada već bivši radnik tvrtke, odlučio da mu je isplativije primati građanski dohodak (Bürgergeld) i raditi “na crno” nego ostati zaposlen u tvrtki. Ova izjava izazvala je raspravu o mogućem rastućem fenomenu u njemačkom društvu, prenosi Fenix magazin.

Bivši radnik, u dobi srednjih 30-ih godina, radio je kao skladištar u tvrtki devet mjeseci i zarađivao 14 eura po satu. Kottmeyer je istaknuo da je to početna plaća u njegovoj tvrtki. S druge strane, korisnicima Bürgergelda mjesečno se isplaćuje 502 eura, uz dodatnu podršku za troškove stanarine i grijanja. Kottmeyer, koji je treća generacija na čelu tvrtke i zapošljava 350 ljudi, izražava zabrinutost da bi ovakav pristup mogao privući druge radnike.

“Još nema konkretnih znakova da bi se drugi radnici mogli pridružiti ovom trendu, ali postoji realna opasnost od toga. Ljudi razmišljaju kako im se ne isplati raditi ako oni koji primaju pomoć, uz rad na crno, imaju više primanja od zaposlenih”, rekao je Kottmeyer.

Također, treba napomenuti da će sljedeće godine stopa Bürgergelda porasti na 563 eura mjesečno, što dodatno potiče raspravu o tome hoće li Njemačka postati društvo u kojem neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”. Ovaj fenomen, ako se proširi, može imati dubok utjecaj na njemačko tržište rada i društvenu politiku.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati