Promijeni na naš jezik

Od 2035. u EU prestaje prodaja novih auta na benzin i dizel

PREGOVARAČI Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su sinoć dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine.

“Ovaj dogovor utire put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u Europskoj uniji. Svijet se mijenja i mi moramo ostati predvodnici u inovacijama”, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Češko predsjedništvo pregovaralo je u ime 27 država članica s predstavnicima Europskog parlamenta.

Dogovor je dio paketa “Spremni za 55 posto”

Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55 posto smanji emisija ugljikova dioksida iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na razinu iz 2021. godine te do 2035. treba postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamionete.

Ovaj je dogovor dio paketa “Spremni za 55 posto”, u kojem je EU zacrtala cilj smanjenja neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati