Promijeni na naš jezik

Osnovne namirnice: Cijena šećera u tjedan dana porasla 40, a ulje u godini skoro 100%

Knežević napominje da Vlada treba ograničiti i cijene osnovnih namirnica.

Ana Knežević iz udruge Potrošač gostovala komentirala je velliko povećanje cijena i udar na kućanske budžete kao i mjere Vlade, javlja N1.

“Potrošači nisu ništa osjetili, bili su izigrani jer je od veljače najavljivano smanjenje PDV-a, svi smo očekivali niže cijene, a umjesto toga cijene rastu i tome se ne vidi kraja”, rekla je Ana Knežević komentirajući Vladino smanjenje PDV-a na solare te dodala:

“Ljudi već nabavljaju drva i pelete, sa solarima već dugo imamo problema, smanjenje PDV-a će zanemarivo pomoći energetskoj situaciji. Plenković je rekao da potrošači nisu svjesni da plaćaju deset puta nižu cijenu struje nego na tržištu, a mislim da premijer nije svjestan da je većini potrošača i ova cijena izuzetno visoki udar na kućni proračun.”

O uvođenju eura i eventualnom iskorištavanju prilike u kojoj bi trgovci mogli podizanjem cijena još žešće udariti na novčanike kupaca, Knežević je rekla: “Tajni kupci su na terenu, u kolovozu popisujemo samo u kunama i kreće usporedba od rujna. Imamo listu artikala i usluga koje je zadalo Ministarsto gospodarstva, to moramo pratiti – osnovni artikli (šećer, mlijeko, brašno, riža, tjestenina, kava), usluge u restoranima i kafićima, bankarske nakande, frizerski saloni…”

Ističe da popisuju u Zagrebu, Sisku i Puli. “Ne znam za druge udruge, splitska udruga je odustala pa ta županije nije pokrivena”, dodaje.

Objašnjava i kako to izgleda na terenu: “Pratimo 60 trgovaca i 36 davatelja usluga – jesu li dvojne cijene, je li prikazan fiksni tečaj, jesu li cijene dobro preračunate… Ako uočimo nepravilnosti, prijavljujemo Državnom inspektoratu i oni onda reagiraju. Ako se utvrdi da je cijena na štetu potrošača, inspekcija mora kazniti trgovca, oni imaju instrumente po Zakonu o državnom inspektoratu i zaštiti potrošača.”

Objavljivat će i crne liste. “O tome se puno pričalo, mislili smo da će Ministarstvo objavljivati crne liste, a oni su ostavili nama na izbor. Rekli smo da ćemo objaviti ako ćemo imati dokaze da netko krši zakone. Od 5. rujna imamo obvezu na stranicama objaviti liste koje pratimo, vidjet će se koji će trgovci i proizvodi kršiti odredbe. Pratit ćemo ih do kraja 2023”, kaže Knežević.

Knežević napominje da Vlada treba ograničiti i cijene osnovnih namirnica. “Cijena šećera je u tjedan dana otišla 40 posto. Vlada mora biti svjesna toga, ne znam uzima li tko to u obzir. Ulje je otišlo skoro sto posto u godinu dana. Trebali bi za osnovne namirnice ograničiti cijene ako se želi zaštiti standard. Rastu bankarske naknade, ne razumijem zašto… Veliki je udar”, smatra Knežević.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati