Promijeni na naš jezik

Ovo je prosječna njemačka mirovina. “Toliko za 40 godina rintanja? Skandalozno”

RADNICI koji su 40 godina uplaćivali u mirovinski fond u Njemačkoj primaju prosječnu mirovinu od 1370 eura, priopćilo je ministarstvo rada u ponedjeljak.

“Prosječna mirovina za one koji su uplaćivali 40 godina na zapadu zemlje iznosi 1423, a na istoku 1255 eura”, stoji u objašnjenju ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica. Podaci se odnose na kraj 2021. zbog toga što statistike za proteklu godinu još nisu potpune te u ove statistike nisu uračunata povišenja mirovina od po pet posto za godine 2022. i 2023.

Zastupnik Ljevice i povjerenik stranke za pitanja istočne Njemačke Soren Pellmann kritizirao je činjenicu da su i preko 30 godina nakon ujedinjenja Njemačke razlike u mirovinama na istoku, dakle području bivše Istočne Njemačke, i zapadu toliko velike.

“U svakoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini je mirovina niža nego na zapadu zemlje. To je zastrašujuće”, rekao je političar Ljevice, stranke koja je proizišla iz režimske SED, stranke bivše Njemačke Demokratske Republike, i koja uglavnom uživa podršku na istoku zemlje.

Pellmann je istodobno kritizirao općenito visinu mirovina, koje su po njegovom mišljenju preniske. “1370 eura za 40 godina rintanja?! To je skandalozno malo”, rekao je Pellmann.

U Hrvatskoj je prosječna mirovina 420.57 eura. Prosječna nepovlaštena mirovina je u siječnju 2023. iznosila 388.22 eura ili 2923.29 kn. Prosjek podižu povlaštene mirovine – prosječna povlaštena mirovina iznosi 886.94 eura (6678.66 kn).

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati