Promijeni na naš jezik

Pogledajte kolika je prosječna penzija u Njemačkoj za 45 godina staža: “Sramota”

PROSJEČNA mirovina nakon najmanje 45 godina radnog staža u Njemačkoj iznosi 1543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na pitanje šefa zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu Dietmara Bartscha, piše DW.

Pri tome razlika između mirovina žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina eura. Prosječna “muška” mirovina iznosi 1637, a “ženska” 1323 eura. Prosjek na zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim istočnonjemačkim pokrajinama i iznosi 1605 eura, prema 1403 eura na istoku.

“Sramotna bilanca politike”

Taj iznos prosječne mirovine je za Bartscha “sramotna bilanca mirovinske politike u posljednja dva desetljeća”. To što žene i istočni Nijemci imaju bitno manje mirovine za njega je znak da su daleko od pravednog sustava.

Ovaj političar je od savezne vlade zatražio da “ove godine kao kompenzaciju za inflaciju uvede izvanredno povećanje mirovina od 10 posto za sve umirovljenike”. Prema njegovim riječima, “ne može biti da ministri, državni tajnici i državni službenici dobiju dodatne 3000 eura zbog inflacije, a umirovljenicima i dalje pada kupovna moć”.

Žene imaju za trećinu manju mirovinu od muškaraca

Bartsch je zatražio reformu mirovinskog sustava. Da bi mirovine bile veće, mogao bi se osnovati “mirovinski fond za sve”. To bi, prema njegovoj zamisli, bilo mirovinsko osiguranje u koje bi doprinos uplaćivali baš svi zaposleni: “I službenici i samostalni privrednici, a prije svega parlamentarni zastupnici i ministri.”

Mirovina je u Njemačkoj u prosjeku za 48 posto manja od plaće koju je zaposleni dobivao.

Savezni Zavod za statistiku je potvrdio da žene u starosti financijski slabije stoje od muškaraca. Prema rezultatima istraživanja primanja i uvjeta života iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosječnu bruto mirovinu od 17.814 eura godišnje, a muškarci 25.407 eura, za trećinu više.

Kao razlozi za to se navodi da žene često rade u branšama u kojima su plaće manje, da često ne rade puno radno vrijeme te da češće i duže uopće ne rade, na primjer, zbog djece ili članova obitelji koji su upućeni na tuđu njegu.

Pritom su cijene smještaja odnosno doplate u staračkim domovima ponovo “skočile” početkom srpnja. U prvoj godini stanari moraju iz svog džepa platiti u prosjeku 2548 eura mjesečno – 348 eura više nego sredinom 2022. Glavni razlog je povećanje plaća osoblja.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

1 komentar

  1. Lili
    27 srpnja, 2023

    Haha koje laži, to nije istina možda Dojče a auslenda puno manje imaju.

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati