Promijeni na naš jezik

Prognoze njemačkih startupova pesimističnije oko poslovanja nego 2020. godine

NOVE tvrtke u Njemačkoj pesimističnije su u prognozama budućeg poslovanja nego što su bile 2020., prve godine pandemije, pokazalo je danas istraživanje Udruge startupova.

Očekivanja tehnoloških startupova znatno su pogoršana, unatoč blagom općem poboljšanju poslovanja, zbog slabog gospodarstva, opreznih ulagača i kontinuirane opće neizvjesnosti, utvrdila je udruga.

Nešto više od polovine svih novoosnovanih poduzeća, njih 54.2 posto, očekuje pozitivan razvoj poslovanja, za 18 postotnih bodova manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Udio optimističnih manji je i nego 2020., kada je iznosio 58 posto.

Nedostatak kvalificiranih radnika

Politička i gospodarska previranja i okruženje na financijskim tržištima potaknuli su oprez među ulagačima, osobito u poodmaklim fazama financiranja, smatra zamjenica predsjednika udruge Gesa Miczaika.

“Budući da je vanjski kapital ključan za startupove, to trenutno izaziva nesigurnost”, kazala je Miczaika, dodajući da je ekosustav startupova ipak snažan.

Indeks poslovne klime na njemačkoj startup sceni pao je za 10 bodova u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 42.2 boda, ali je još uvijek iznad razine iz 2020.

Među glavnim problemima ispitanici su izdvojili zastoje u financiranju i nedostatak kvalificiranih radnika.

Istraživanje je provedeno u svibnju i lipnju, a obuhvatilo je gotovo 2000 startupova.

Izvor: Index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati