Promijeni na naš jezik

Promjene za podstanare u Njemačkoj, cijena najma bi mogla jako skočiti

PROŠLOG je tjedna Europski parlament izglasao strože propise vezane za energetsku učinkovitost. Na primjer, zgrade bi trebale postizati određene razrede energetske učinkovitosti na isti način kao npr. kuhinjski uređaji.

Prijedlog Europske komisije ima za cilj uskladiti građevinski sektor EU s klimatskom neutralnošću. Do 2050. godine sve bi zgrade trebale biti bez štetnih emisija, navela je Europska komisija svoj cilj. Za nove zgrade stoga treba vrijediti sljedeće: nove javne zgrade moraju biti tzv. zgrade s nultom emisijom od 2027. godine, a sve ostale (privatne) nove zgrade od 2030. godine, piše Fenix Magazin.

Prema Njemačkom građanskom zakoniku (BGB), stanodavci zapravo mogu povećati godišnju najamninu za osam posto zbog “troškova nastalih za stan”. Zbog toga se vlasnici kuća suočavaju s visokim troškovima, a novim propisima pogođeni su i podstanari.

Ograničavanje dodatnih troškova za podstanare

BGB također navodi da je takozvana gornja granica za podizanje najma tri eura po kvadratnom metru unutar šest godina. Ako su troškovi modernizacije veći, oni se ne smiju prenijeti na podstanara. Ako je najam bio manji od sedam eura po četvornom metru, najam se smije podići za samo dva eura.

Brojni su i propisi koje iznajmljivači moraju uzeti u obzir prilikom obnove stambenog objekta, odnosno modernizacije. Dok su ulaganja koja bi kuću učinila pogodnijom za život (povećanje energetske učinkovitosti ili smanjenje potrošnje vode) dopuštena, to se ne odnosi na luksuzne renovacije.

Osim toga, podstanari moraju biti obaviješteni najmanje tri mjeseca prije početka građevinskih radova, kao i o očekivanom povećanju najma.

Stanodavci mogu troškove obnove prenijeti na podstanare

Predsjednik udruge podstanara u Njemačkoj Lukas Siebenkotten za njemačke je medije rekao kako bi se u budućnosti visoki troškovi obvezne modernizacije mogli prenijeti u potpunosti na stanare. “Troškovi skupih renoviranja u konačnici bi mogli u potpunosti završiti na podstanarima. Mogući su dodatni troškovi od 200 eura”, rekao je Siebenkotten.

Njemački mediji su iznijeli nekoliko primjera onoga što očekuje podstanare u Njemačkoj:

  • 30.000 eura košta renoviranje stana od 80 četvornih metara.
  • Osam posto (2400 eura) može se prenijeti na podstanara.
  • 2400 eura izračunato na godinu dana je oko 200 eura većeg mjesečnog najma

Još jedan primjer Stiftung Warentesta:

  • 100.000 eura košta obnova zgrade od 1000 četvornih metara s ukupno deset stanova.
  • Osam posto (8000 eura) može se prenijeti kroz stanarinu.
  • Najam raste za osam eura po četvornom metru.
  • U stanu u zgradi od 100 četvornih metara dodatna najamnina iznosi 800 eura godišnje – što je gotovo 67 eura mjesečno.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati