Promijeni na naš jezik

Prosječna plaća u Hrvatskoj 7.690 kuna, evo gdje se može zaraditi i više od 12.000

U odnosu na bruto plaću za travanj 2022. nominalno je bila viša za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Realni pad plaća na godišnjoj razini posljedica je visoke inflacije, koja se posljednjih mjeseci kreće iznad 10 posto, što je njezina najviša razina od kada DZS prati podatke o inflaciji.

Medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 6.490 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.202 kune, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 4.905 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj ove godine iznosila 10.440 kuna, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 9,3 posto, a realno niže za 1,4 posto.

U odnosu na bruto plaću za travanj 2022. nominalno je bila viša za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj bila je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 17.889 kuna, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, 6.309 kuna.

Za razdoblje od siječnja do svibnja 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7.538 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 1,2 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.

U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati