Promijeni na naš jezik

RADNICI U NJEMAČKOJ BI USKORO MOGLI RADITI VIŠE: Predloženo uvođenje šestodnevnog radnog tjedna – “Treba nam ekonomsko čudo i trebamo raditi više”

Premijer njemačke savezne zemlje Bavarske Markus Söder, prema vlastitim riječima, ekonomski vidi Njemačku u “zoni ispadanja”. Zato je bavarski premijer sada pozvao na “ekonomsko čudo”. Uzor vidi u šestodnevnom tjednu, kakav sada postoji u Grčkoj. Šef CSU-a je rekao kako se u ovoj Njemačkoj raspravlja o četverodnevnom radnom tjednu. “Ovako se nikoga nećemo sustići. Moramo opet više raditi.”

Söder je kritizirao saveznu Vladu jer “Semafor-koalicija” nije pronašla “nikakvu strategiju” da riješi gospodarske probleme. Söder je također govorio o “prijetnji stabilnosti demokracije” i osvrnuo se na visoke ankete AfD-a prije istočnih izbora. “Umjesto plavog čuda, našoj zemlji treba gospodarsko čudo”, istaknuo je Söder.

Grčka omogućuje šestodnevni radni tjedan

Slično kao u Njemačkoj, i u Grčkoj nedostaje radnika. Od 1. srpnja radnici u Grčkoj moći će raditi šest dana u tjednu – ako žele. Od tada je dopušteno maksimalno 48 radnih sati tjedno. Šesti radni dan trebalo bi biti 40 posto više plaćen. Nedjeljom i blagdanom radnici bi trebali dobiti 115 posto više novca.

Postojao je snažan otpor reformi rada od strane oporbe i sindikata. Sindikati su zabrinuti zbog izrabljivanja i, prema informacijama n-tv-a, pozvali su se na “praktički nepostojeću” zaštitu na radu u Grčkoj.

Manjak kvalificiranih radnika

Osim toga, prema izvješću, treba ograničiti i utjecaj sindikata. U budućnosti bi se mogli suočiti s visokim novčanim kaznama ili čak zatvorskom kaznom ako bi zaposlenike koji su bili voljni raditi “spriječili” da počnu raditi, primjerice ako bi provodili štrajkove.

Konzervativna grčka vlada reformom se želi izboriti s nedostatkom kvalificiranih radnika koji, između ostalog, pogađa i ovu turističku zemlju.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati