Promijeni na naš jezik

Strane radnike će u Varaždinu podučavati hrvatski jezik

PUČKO otvoreno učilište u Varaždinu raspisalo je natječaj za profesora koji će strane radnike podučavati hrvatski jezik s obzirom na porast broja stranih radnika u Varaždinskoj županiji, javlja portal eVaraždin.

Ravnateljica POU Varaždin, Lana Velimirović Vukalović istaknula je kako je već pristiglo nekoliko molbi, a provođenje programa “Hrvatski jezik za strance” bit će, kako kaže, izazov. Kako dodaje, postoji unaprijed propisani moduli za izvođenje nastave, ali metodika će biti usuglašena s obzirom na homogenost ili heterogenost programa, odnosno hoće li sudjelovati samo npr. radnici iz Nepala ili i radnici iz Banglašesa, Indije i slično.

“Očekujem da će program donijeti, prvenstveno, uspješnu integraciju stranih radnika ponajprije u svoje firme, odnosno u tvrke gdje rade. Jednako tako očekujem i da će se uspješno integrirati u naše društvo”, zaključila je.

Nikad više izdanih dozvola za strance

Prema podacima Policijske uprave RH, na području Varaždinske županije ukupno je od početka 2023. godine do kraja studenog izdano 7.390 dozvola za boravak i rad stranaca iz trećih država, odnosno onih koji dolaze izvan područja Europske unije, što je najveći broj ikad dosad izdanih dozvola. To je ukupno dvostruko više od ukupnog broja izdanih dozvola za strane radnike u 2022. godini. Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala, Indije, Sjeverne Makedonije te Filipina.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

1 komentar

  1. Ang Pasang sherpa
    15 siječnja, 2024

    Dishwasher

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati