Promijeni na naš jezik

SVAKI DRUGI RADNIK U NJEMAČKOJ MOŽE SE RADOVATI DODATNOJ ISPLATI: Novac stiže s plaćom za lipanj ili srpanj, pojedinci će dobiti do 2.686 eura

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – odnosno naknadu za godišnji odmor dobiti gotovo polovica zaposlenih. Rezultat je to online ankete internetskog portala specijaliziranog za plaće.

Visina naknade koja će se isplatiti gotovo da se nije promijenila: dok je u 2023. naknada iznosila 47 posto bruto plaće, ove godine iznosi 46 posto.

Poznato kad će novac biti isplaćen

Novac se obično isplaćuje s lipanjskom ili srpanjskom plaćom, izvijestio je WSI u utorak u Düsseldorfu. Navedene broje su dobivene na temelju podataka od gotovo 68.000 radnika od početka svibnja 2023. do kraja svibnja 2024. godine.

U poduzećima s kolektivnim ugovorima ta stopa iznosi 74 posto, navode njemački mediji.

Hoće li radnici dobiti novac za godišnji odmor ili ne, ovisi o nekoliko čimbenika. “Daleko najvažnije je primjenjuje li se kolektivni ugovor u tvrtki”, stoji u priopćenju.

U poduzećima privatnog sektora koje su obveznici kolektivnih ugovora oko tri četvrtine (74 posto) ispitanih dobilo je novac za godišnji odmor. U tvrtkama bez kolektivnog ugovora to je samo 36 posto.

Tamo gdje se primjenjuje kolektivni ugovor, osnovne su plaće u pravilu veće, ističu u zavodu. “Naknada za godišnji odmor pravi je dodatak za radnike – i dobar argument za poslodavce vezane kolektivnim ugovorima koji traže kvalificirane radnike”, objasnio je stručnjak za prihode iz WSI-ja.

Pokrivenost kolektivnim ugovorima znatno je opala

Međutim, pokrivenost kolektivnim ugovorima znatno je opala u Njemačkoj od 1990-ih. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), tek  polovica svih zaposlenih (49 posto) ima kolektivni ugovor. Ako se uzme u obzir samo privatni sektor, stopa iznosi 42 posto.

Koliki je regres ovisi o točnim odredbama kolektivnih ugovora. “Ove godine raspon se kreće od 186 eura za zaposlene u poljoprivredi u Mecklenburg-Zapadnom Pomorju do 2.686 eura u industriji prerade drva i plastike.”

Podaci se odnose na radnike u srednjoj platnoj skupini.

Manje naknade u poljoprivredi i gastronomiji

Osim u poljoprivredi, naknada za godišnji odmor je relativno niska i u hotelijerstvu i ugostiteljstvu: u Bavarskoj radnici koji imaju kolektivne ugovore dobivaju dodatnih 240 eura, u Saskoj 195 eura.

Osjetno su veća posebna davanja u industriji prerade papira, metalnoj industriji, grafičkoj industriji, industriji motornih vozila, djelatnosti osiguranja, trgovini na malo, građevinarstvu i kemijskoj industriji, navode njemački mediji.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati