Promijeni na naš jezik

SVE GLASNIJE SE PRIČA O MINIMALNOJ SATNICI OD 14 EURA OD 1. SIJEČNJA 2024. GODINE

Čak i 33 godine nakon ujedinjenja radnici u Istočnoj Njemačkoj još uvijek zarađuju znatno manje nego na Zapadu. Povećanje zakonom propisane minimalne satnice to se nije promijenilo, pišu njemački mediji.

Znatno više ljudi u Istočnoj Njemačkoj nego u Zapadnoj zarađuje manje od 13 eura po satu i stoga su u sektoru s niskim satnicama. To proizlazi iz posebne procjene Saveznog ureda za statistiku, koju je naručila ljevičarska frakcija u Bundestagu.

Milijun radnika ima satnicu manju od 13 eura

Prema tome, gotovo svaki peti stanovnik Istočne Njemačke prima manje od 13 eura bruto po satu, dakle ukupno gotovo milijun radnika.

Osobito su pogođene žene. Čak svaka peta (21,4 posto) zarađuje ispod tog iznosa.

Na Zapadu jedna od šest osoba prima satnicu manju od 13 eura.

Općenito, prema procjeni, postoje značajne razlike između Istoka i Zapada za sve ispitane satnice.

Potrebna minimalna satnica od 14 eura

Na Istoku je više od trećine zaposlenih zarađivalo manje od 15 eura, a dvije trećine zaposlenih manje od 20 eura na sat. Na Zapadu je, međutim, svaki treći zarađuje manje od 15 eura, a svaki drugi oko 20 eura.

“Potrebna nam je minimalna satnica od 14 eura od 1. siječnja 2024. za socijalno i ekonomsko jedinstvo zemlje”, rekao je šef ljevičarske parlamentarne skupine Dietmar Bartsch za njemačke medije.

Planirano povećanje na 12,41 eura je “bijes od strane političara i ozbiljan gubitak realnih plaća”. Minimalna satnica trenutno iznosi 12 eura.

“Nezadovoljstvo na istoku ključa”

Neposredno prije Dana njemačkog jedinstva 3. listopada, Bartsch je pozvao njemačku vladu da sazove najviši sastanak.

“Nezadovoljstvo na istoku ključa”, rekao je Bartsch njemačkim medijima.

Stoga je nužan summit Istočne Njemačke.

Njemačka vlada mora “napraviti primjetnu promjenu u svojoj politici ako ne želi da dođe do političke katastrofe na državnim izborima na istoku sljedeće godine”, dodao je.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati