Promijeni na naš jezik

TREBA IM GOTOVO 1.000 RADNIKA: Njemačke vlasti po prvi put nude posao strancima – evo za koji posao

U mnogim školama u njemačkoj Saveznoj zemlji Saska-Anhalt postoji manjak učitelja. Vlasti Saske-Anhalt traže gotovo 1.000 novih učitelja, a po prvi put ih traži među strancima.

– Natječajem se država prvi put otvara strancima s diplomom prvostupnika iz koje se ne može izravno izvesti predmet, objavilo je Ministarstvo obrazovanja u ponedjeljak u Magdeburgu.

Nakon godinu dana probnog rada, tim bi se sporednim kandidatima trebala dati mogućnost stalnog zaposlenja. Ukupno su raspisana 992 mjesta, od toga 348 u srednjim školama, 175 u osnovnim školama i 164 u gimnazijama, 93 u školama s posebnim potrebama i 50 u strukovnim školama. Prijavni rok završava 3. listopada.

Država isplaćuje dodatak za 176 oglašenih radnih mjesta. Na taj način potencijalni kandidati za teško popunljiva mjesta dobivaju dodatni poticaj za prijavu. Kao i druge savezne države, Saska-Anhalt ima ozbiljan nedostatak učitelja. Prema podacima Ministarstva prosvjete, takozvani obuhvat nastave trenutno iznosi 92 posto – dakle manji je nego ikada prije.

Do sada je Saska-Anhalt uspjela zaposliti 75 učitelja iz stranih zemalja. Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja rekao je da su pronađeni tijekom potrage diljem Europe od prošle godine. Proračun za agencije koje traže učitelje bio je 750.000 eura. Glasnogovornik je rekao da će potraga biti proširena u bliskoj budućnosti. Tada bi se učitelji vjerojatno mogli regrutirati diljem svijeta.

– U trenutnoj situaciji ne smijemo ostaviti kamen neprevrnut kako bismo pronašli dobro obučene učitelje za naše škole, rekla je ministrica obrazovanja Eva Feußner (CDU) za Mitteldeutsche Zeitung, koji je prvi izvijestio o novim brojkama.

Agencije koje traže učitelje snose troškove tek nakon što nastavnici potpišu svoje ugovore. Kandidati moraju dokazati da posjeduju dovoljno znanja njemačkog jezika, inače, prema informacijama, vrijede isti uvjeti kao i za sve pristupnike.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati