Promijeni na naš jezik

U Njemačkoj jako porastao broj mladih koji su umrli od droge

BROJ mladih koji su umrli zbog konzumacije droga u Njemačkoj se od 2016. više nego udvostručio, javlja javni servis NDR pozivajući se na vlastita istraživanja. “U Njemačkoj je 2021. ukupno od posljedica konzumiranja droga umrla 131 osoba mlađa od 22 godine”, priopćio je NDR nakon istraživanja provedenih u nadležnim ustanovama njemačkih saveznih pokrajina.

Među umrlima prošle godine su i tri djeteta mlađa od 13 godina, a ukupan broj umrlih nakon konzumacije droga popeo se 2021. na rekordnih 1926. Stručnjacima trenutno nije poznat uzrok naglog porasta žrtava konzumacije droga među mladima.

“Ova brojka, koja doduše nije službena, ipak pokazuje da je potreban novi smjer u borbi protiv ovisnosti. Ovisnost o drogama ne smije više biti tabu-tema. Ovisnicima treba pomoć, a ne izopćenje od društva”, rekao je Burkhard Blienert, povjerenik savezne vlade za odnos prema ovisnostima.

Nekoliko smrti na ilegalnim rave partijima

Istraživanje NDR-a je pokrenuto nakon nekoliko smrti mladih osoba na ilegalnim rave partyjima. Prema iskustvima sudionika ovih partyja, posljednjih godina se povećala konzumacija droga, ali i maloljetnih sudionika ovih ilegalnih okupljanja.

Istodobno je smanjen stupanj spremnosti na pomoć osobama koje se zbog konzumacije droga nađu u akutnoj opasnosti. Tako je i smrt jednog 20-godišnjaka na rave partyju u Koelnu povezana s činjenicom da nitko od prisutnih dugo nije htio pozvati hitnu pomoć.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach odbio je komentirati istraživanje javnog servisa NDR-a. Aktualna vlada nedavno je predstavila reformu zakona o opojnim sredstvima kojom bi se legalizirala konzumacija kanabisa. Vlada želi legalizirati konzumaciju kanabisa kako bi smanjila kriminalizaciju konzumenata te lakše kontrolirala trgovinu i upotrebu marihuane.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati