Promijeni na naš jezik

U Njemačkoj odbili zakon o pomoći za nezaposlene: “Nekima se ne bi isplatilo raditi”

SAVEZNE pokrajine u kojima su na vlasti kršćanski demokrati odbacile su danas u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu reformu sustava pomoći dugotrajno nezaposlenima.

“Novi zakon je bio i ostaje krivi signal u pogrešnom trenutku”, rekao je ministar za savezne poslove pokrajine Bavarske Florian Herrmann (Kršćansko-socijalna unija CSU) u raspravi koja je prethodila glasanju u Bundesratu, domu parlamenta u kojem su zastupljene savezne pokrajine.

“Sve je manje isplativo odlaziti na posao”

Novi zakon, prema mišljenju Bavarske, ali i ostalih saveznih pokrajina u kojima je na vlasti neka od stranki demokršćanske Unije CDU/CSU, ne sadrži dio sadašnjeg zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima koji se zasniva na načelu “podržavaj i zahtijevaj”.

“Kaznene mjere za one nezaposlene koji ne pokazuju kooperativnost su novim zakonom gotovo potpuno isključene. Time savezna vlada šalje poruku: sve je manje isplativo odlaziti na posao”, rekao je Herrmann.

Reformirani zakon koalicijske vlade Olafa Scholza predviđa promjenu odnosa prema primateljima naknade za dugotrajno nezaposlene. Uz podizanje mjesečne naknade s 449 na 502 eura mjesečno, zakon predviđa i popuštanje kaznenih mjera za one koji se ne budu odazivali na ponude radnog mjesta.

Oporbena Unija CDU/CSU također kritizira i podizanje iznosa tzv. zaštićenog imutka kod novih primatelja pomoći za nezaposlene.

Novi zakon: Pomoć i za one s ušteđevinom od 60.000 eura

Prema novom zakonu, primatelji pomoći će smjeti posjedovati ušteđevinu od oko 60.000 eura te istodobno tražiti novčanu pomoć države, što Unija CDU/CSU također kritizira.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada novim zakonom o tzv. građanskom novcu želi zamijeniti sporni oblik pomoći dugotrajno nezaposlenima koji je uvela vlada Gerharda Schroedera i koji je omogućavao sankcije onima koji izbjegavaju nova zaposlenja.

Vlada je nakon odbacivanja zakona u Bundesratu zatražila uključenje tzv. posredničkog odbora, gremija koji pokušava potaknuti kompromis između Bundesrata i Bundestaga, koji je glasovima vladajuće koalicije već prihvatio novi zakon.

Nakon objavljivanja novog zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima u javnosti su se pojavile broje kalkulacije koje donose primjere po kojima se radni odnos u mnogim slučajevima manje novčano isplati od ostanka u sustavu primatelja pomoći za nezaposlene.

Uz mjesečnu novčanu pomoć, država dugotrajno nezaposlenima, između ostalog, pomaže i preuzimanjem troškova stanovanja i energije.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati