Promijeni na naš jezik

U Njemačkoj rekordno malo kvalificiranih radnika, fale ih stotine tisuća

U NJEMAČKOJ je u 2022. manjak kvalificiranih radnika dosegao rekordne razmjere unatoč relativno slabom gospodarstvu, pokazalo je novo istraživanje. Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalificiranih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

To je najveći jaz u ponudi kvalificirane radne snage od početka mjerenja 2010. Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su među najgore pogođenima, uz graditeljstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju, gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Nadprosječno je nedostajalo i kvalificiranih radnika u prirodnim znanostima, geografiji i IT sektoru. Nedostatak kvalificiranih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, navodi se u studiji, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

Nedostatak odgovarajuće kvalificirane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opće je poznato da je imigracija potrebna kako bi se riješio taj problem. U ožujku je u cijeloj Njemačkoj bilo zaposleno oko 45.6 milijuna ljudi, više nego ikad prije. Unatoč gospodarskom padu, inflaciji i političkim nesigurnostima poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalificiranih radnika.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati