Promijeni na naš jezik

UŽIVANJE U MIROVINI: Evo s koliko godina radnici u Njemačkoj danas odlaze u mirovinu

Zaposlenici u Njemačkoj u prosjeku kasnije odlaze u mirovinu – prag za muškarce pomaknut je na 64,4 godine u 2022., u odnosu na 64,1 u 2021. Prema podacima njemačkog mirovinskog osiguranja, 2001. muškarci su u prosjeku odlazili u mirovinu s navršenim 62, 4 godine, piše dpa.

Posljednjih dvadesetak godina žene rade nešto duže od muškaraca, ali su se prošle godine izjednačile. U 2021. i 2001. radili su do 64,2 odnosno 62,5 godine.

Danas muškarci znatno dulje uživaju mirovinu.

U posljednjih 10 godina to se razdoblje u prosjeku povećalo sa 16,7 na 18,8 godina.

Istovremeno, dob za odlazak žena u mirovinu produljena je za nešto manje od godinu dana, na 22,2 godine.

Mirovinsko osiguranje to pripisuje duljem životnom vijeku: “Dulji životni vijek je pozitivna stvar, ali je i izazov za osiguranje.”

Postupno pomicanje dobi za umirovljenje na 67 godina do 2031. ublažit će učinak duljeg životnog vijeka njemačkih građana, priopćilo je osiguravajuće društvo.

Osim toga, ukidaju se pojedini razlozi za prijevremeno umirovljenje, što će povećati prosječnu dob novih umirovljenika.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati