Promijeni na naš jezik

Velika nestašica radnika u Njemačkoj u jednoj branši, fali ih preko 50.000

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

Njemačke udruge ugostitelja pozvale su u četvrtak na uzbunu zbog velike nestašice radnika u ovoj branši.

“Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke”, priopćila je strukovna udruga ugostitelja i hotelijera Njemačke Dehoga.

Iako se velik broj radnika koji su tijekom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

“Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Europske unije”, priopćeno je iz Dehoge.

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.

“Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa”, rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi sebi dulju perspektivu u toj branši.

Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme.

Po njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3.000 eura bruto.

Izvor: poslovni.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

1 komentar

  1. Nevenka
    22 siječnja, 2023

    Zanimame neki poslovi koje nudite

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati