Promijeni na naš jezik

Veliki štrajk u Njemačkoj. Pobunili se radnici željeznica i zračnih luka

ŠTRAJK radnika u sektoru prijevoza obustavio je jutros veliki dio željezničkog prometa, a odluka o prekidu rada posljedica je zahtjeva za znakovitim povećanjem plaća kao odgovora na stalni rast cijena.

Štrajkaju i radnici u sektoru zračnog prometa čime su pogođene zračne luke u Hamburgu, Koelnu/Bonnu, Dusseldorfu, Stuttgartu i zračnoj luci  Karlsruhe/Baden-Baden.

Štrajk nije poremetio promet u Frankfurtu

Štrajkom nije pogođena glavna zračna luka u Frankfurtu. Sindikat radnika željeznice EVG priopćio je da je štrajk počeo u tri sata ujutro.

Državne željeznice, Deutsche Bahn (DB), očekuju da će vlakovi za duge udaljenosti početi prometovati oko jedan sat popodne, ali i da će se poremećaj u prometu protegnuti do večernjih sati. EVG pregovara u ime 230.000 zaposlenika, od kojih je 180.000 u DB-u, od kraja veljače.

Štrajk u zračnim lukama sazvao je sindikat Verdi. Ovo je drugi štrajk radnika željeznice koji traže povećanje plaće u iznosu od 650 eura za najmanje plaćene i povećanje plaće od 12 posto za one s većim plaćama u DB-u.

“Štrajk će teško pogoditi ljude koji vlakom idu na posao”

Jedan od vodećih ljudi DB-a, Martin Seiler, rekao je da će štrajk teško pogoditi ljude koji koriste vlakove za odlazak na posao i optužio je EVG da je potpuno izgubio osjećaj za mjeru i da samo traži sukob.

DB i EVG će drugu rundu razgovora održati u utorak. EVG i Verdi su udružili snage kada su sazvali štrajk 27. ožujka. Tada je istovremeno, na nekoliko sati, bio paraliziran željeznički i zračni promet.

Izvor: index.hrTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati