Promijeni na naš jezik

VON DER LEYEN NAJAVILA VELIKI DAN ZA BIH: Preporučit ćemo otvaranje pregovora s BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Također je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u domaće kaznene evidencije. Također je istaknula i novi upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno posto operativan.

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Europskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije.

Izvor: fenix-magazin.deTražite novi posao?

Nude se prilike za ugostitelje (m/ž), električare (m/ž), vozače (m/ž), instalatere (m/ž) i osobe drugih djelatnosti u Hrvatskoj, te inozemstvu (Austrija, Njemačka…).

Ostavi komentar

Ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Prihvaćanjem slažete se sa korištenjem kolačića. View more
Prihvati